Nieuwbouw financieren? 

Bij de aankoop van een woning komt veel kijken; zo ook de financiering. Misschien wist je nog niet dat het afsluiten van een hypotheek voor een nieuwbouwwoning een paar voordelen met zich meebrengt ten opzichte van een bestaande woning. Hieronder lees je hier meer over.


Indicatie bruto maandlasten fase 1.

Bij elk bouwnummer staat een indicatie van bruto maandlasten. Deze indicatie is berekend op basis van:

  • Een eigen inbreng van 10% van de koopsom (bijvoorbeeld uit overwaarde van uw huidige woning, uit spaargeld of uit een schenking)
  • Inclusief een deel aflossingsvrij (laat u goed informeren over de voor- en nadelen hiervan)
  • Naast een deel aflossingsvrij wordt annuïtair dalend afgelost
  • Rente vanaf 1,25% op basis van een Triodos Hypotheek voor energieneutrale woningen voor een periode van 10 jaar vast (rentestand februari 2020)
  • Er is nog geen rekening gehouden met mogelijk fiscaal voordeel, waardoor de netto maandlast nog lager kan zijn.

Bij start verkoop van fase 2 zijn de bruto maandlasten ook beschikbaar.

Haalbaarheidscertificaat

Heb je nog een haalbaarheidscertificaat uit fase 1? Vul dan het nummer in op je inschrijfformulier. Je krijg géén voorrang hiermee, maar het is voor ons handig om te weten.

Hypotheken voor duurzame woningen

Banken en andere verstrekkers van hypotheken stimuleren het aankopen van een nieuwe duurzame woning en/of het verduurzamen van jouw bestaande woning. Dit doen zij op verschillende manieren:

1. door het geven van hypotheekrentekorting wanneer je een energiezuinig tot zelfs een energieneutrale woning koopt. De korting kan oplopen naarmate de woning energiezuiniger is.

2. omdat een energiezuinige woning een besparing op energielasten oplevert, zijn banken bereid om de koper meer te lenen dus een hogere hypotheek te verstrekken. Lagere energielasten staan toe dat je hogere hypotheeklasten kunt dragen. Wat je extra mag lenen kan onder voorwaarden oplopen tot € 25.000,-. Hiermee kun je niet alleen een duurzame woning maar ook nog eens een grotere of luxer afgewerkte woning kopen.

Afwerking van de woning en hypotheeklasten tijdens de bouw

Bij nieuwbouw krijg je tijdens de bouwperiode reeds te maken met hypotheeklasten voor deze nieuwe woning en soms dus met dubbele woonlasten als je nu al huur of voor een hypotheek betaalt. De lasten voor de nieuwbouwwoning kun je tijdens de bouwperiode meefinancieren in de nieuwe hypotheek of vanuit een overbruggingshypotheek betalen. Dat scheelt dan behoorlijk in je maandelijkse uitgaven. Tenslotte wil je ook nog wat sparen voor een nieuwe inrichting of de verhuiskosten.
Verder kan alle afwerking van de woning, dus een uitbouw of een dakkapel, de keuken, een badkamer, vloer- wand- en plafondafwerking tot en met de aanleg van de tuin meegenomen worden in de hypotheek. Mits je voldoende inkomen hebt natuurlijk.

Hypotheken voor senioren

Vanaf 10 jaar voor je pensioenleeftijd, dat is nu vanaf 57 jaar, gaan banken je als senior beschouwen. Voor het afsluiten van een hypotheek kijken zij dan niet slechts naar je huidige inkomen, maar kijken ze ook al naar het pensioeninkomen. Dat pensioeninkomen valt bij veel mensen toch wel tegen en wat je dan nog aan hypotheek kan krijgen valt dan nog meer tegen. Maar als nou blijkt:
– dat je binnen 10 jaar met pensioen gaat of al met pensioen bent;
– je huidige hypotheeklasten hoger zijn dan wat je voor de nieuwe hypotheek voor de nieuwbouwwoning gaat betalen (de nieuwe woning hoeft overigens niet goedkoper te zijn);
– de hypotheekrente minimaal 20 jaar vastgezet wordt
Dan kom je mogelijk in aanmerking voor één van de seniorenhypotheken. Echt een oplossing wanneer je pensioen tegenvalt, maar je de nieuwe hypotheeklasten, zeker vanwege de extreem lage rente, makkelijk op zou kunnen brengen. Soms kunnen we er zelfs nog voor zorgen dat je wat overwaarde in handen krijgt om ‘leuke dingen’ van te doen.

Ooms Financieel Adviseurs staat je graag te woord

Heb je nog een vraag, bel dan met Ooms. Zij kunnen je telefonisch altijd in contact brengen met één van onze adviseurs of alvast eens een vrijblijvend en kosteloos oriëntatiegesprek voor een nieuwe hypotheek inplannen. Je kunt ze bereiken op 010 424 88 10.

Mogen wij jou op de hoogte houden?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang alle nieuwe updates