Woningbouwplannen voor De Hoven II worden realiteit

“Harmonie wordt wijk met 200 woningen, passend in het centrum van Capelle”

Capelle aan den IJssel, 25 maart 2019 – Afgelopen week hebben de gemeente Capelle aan den IJssel, woningcorporatie Havensteder en projectontwikkelaar Blauwhoed de handtekeningen gezet onder de contracten voor de herontwikkeling van de Capelse wijk De Hoven II. Uiterlijk medio 2022 realiseert Blauwhoed met het plan ‘Harmonie’ 200 nieuwe, gevarieerde huur- en koopwoningen. Verantwoordelijk wethouder Dick van Sluis: “Harmonie wordt een leefbare woonbuurt met kwaliteit en karakter, passend in het centrum van Capelle aan den IJssel.”

Na jaren van plannen maken, zetten de gemeente Capelle, Havensteder en Blauwhoed nu echt stappen met de transformatie van de wijk in het centrum van de stad. Door de financiële crisis lagen de plannen lang stil, waarna in 2018 de gemeente en Havensteder deze weer nieuw leven inbliezen. Dick van Sluis: “Soms duren projecten langer dan je wenst, maar het geeft je wel de tijd om samen de beste plannen te maken. Met ‘Harmonie’ maken we samen een gemengd woonprogramma voor Capellenaren, in verschillende segmenten. De bestaande verouderde flats worden gesloopt en deels gerenoveerd. Wat ervoor terug komt past bij de kwaliteitseisen van nu. Ik ben ontzettend blij dat we nu aan de slag kunnen.” De Hoven II bestaat nu uit 360 portiekwoningen. Van de twaalf portiekblokken verdwijnen er tien en worden er twee gerenoveerd. 200 nieuwe huur- en koopwoningen komen ervoor terug, zowel appartementen als diverse laagbouwwoningen.

Harmonie

Projectontwikkelaar Blauwhoed is na een intensief tendertraject geselecteerd om de wijk ‘Harmonie’ te gaan realiseren. “Harmonie wordt een buurt waarin bewoners zich straks zó thuis voelen dat ze er heel lang en gelukkig willen blijven wonen’, vertelt Ralph Muller, ontwikkelingsmanager bij Blauwhoed. “De wijk wordt zo opgebouwd dat er veel ruimte is voor ontmoeting. Zo leren de bewoners elkaar kennen en voelen ze zich ook verantwoordelijk voor elkaar en hun omgeving. Dat saamhorigheidsgevoel stimuleren we al vanaf begin af aan door middel van co-creatiesessies waarin toekomstige bewoners zélf kunnen bijdragen aan de totstandkoming van de wijk.”

“We zijn blij dat we na jaren van plannen maken nu écht van start gaan met de transformatie van de wijk. De mix van woningtypen zorgt voor meer balans. Het wordt nu een wijk voor iedereen”, aldus Henk Rotgans, directeur bij Havensteder. ‘’Daarnaast biedt het voor Havensteder een mooie kans om op verschillende locaties in Capelle aan den IJssel straks nieuwe sociale huurwoningen aan te bieden die volledig voldoen aan de huidige woonwensen en -eisen. Maar onze aandacht gaat nu eerst uit naar de herhuisvesting van de huidige bewoners van de Hoven II. De meeste bewoners hebben een urgentie en daardoor sneller een nieuwe woning. De andere bewoners helpen we waar we kunnen en in nauwe samenwerking met de gemeente Capelle aan den IJssel bij het vinden van een nieuwe woning.” 

Intensieve begeleiding huurders

De sloop en renovatie van de huidige woningen zorgt ervoor dat de huidige bewoners moeten verhuizen.  Havensteder begeleidt de bewoners sinds januari 2018 met een sociaal plan. Huurders met een vast contract worden geholpen bij het vinden van een nieuwe woning in de regio. Voor hen geldt een voorrangsregeling en een verhuisvergoeding. Huurders met een tijdelijk contract hadden de keuze voor een bruikleenovereenkomst met één maand opzegtermijn. Zij betalen geen huur, maar zijn zelf verantwoordelijk voor het vinden van een andere woning vanaf het moment dat de sloop/renovatie start. 

Planning

Als alles volgens planning verloopt, start de verkoop van de nieuwbouw van de eerste fase begin 2020. Medio 2020 start de sloop van de bestaande woningen en start de bouw van de nieuwe woningen. Het streven is dat Harmonie voor het einde van 2022 helemaal klaar is.

Over dit bericht

  • Geplaatst op 25 maart 2019
Terug naar het nieuws Ik heb belangstelling

Mogen wij jou op de hoogte houden?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang alle nieuwe updates